Aiud
Aiud, pagina aiudenilor
judeţul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
menu
menu
 
fotolix.ro
 
:: FaceBook ::
esti Fan Aiud pe Facebook?
:: horoscop zilnic AiudOnline ::
Horoscop Zilnic AiudOnline
citeşte horoscopul pentru zodia ta
Horoscop oferit de ACVARIA
:: stiri aiudene ::
- Lansare de carte la Aiud;
- Comenteaza intrebarea saptamanii;
- Vot pentru Padurea Sloboda de langa Aiud;
- Piesa extraterestra de la Aiud;
- Primarul Josan, jos peste un an!;
- La Penitenciarul din Aiud – cazarea, serviciile si ...;
:: imagini din aiud ::
galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline
vezi galeria foto
:: carte de oaspeti ::
scrie în cartea de oaspeti
citeste mesaje
:: cazare în aiud ::
posibilităţi de cazare în aiud
Pensiunea "Mobis AL"
(Molnar); steasteastea stele
Pensiunea "Melinda";
Hostel "Două Sălcii";
... şi în zona aiudului
Rimetea (Torockó);
:: părerea ta contează ::
motivează votul tău aici | arhivă
:: parteneri media ::
- Ziarul Unirea;
- Monitorul de Alba;
- Empresa.ro - Stiri Alba;
vezi toţi partenerii;
:: site-uri partenere ::
- Robeni rent-a-car Cluj;
- Stiri Auto;
- Atracţii turistice în Romania;
- Traduceri;
- Cazare Alba Iulia;
:: newsletter/group AiudOnline ::
:: BitDefender QuickScan ::
:: Prognoză meteo Aiud ::
vremea-meteo.com

Institutii de învatamânt

 
biblioteca documentarã "bethlen gábor"
 

Principele Bethlen Gábor (1613 - 1629) a jucat atunci un rol întru totul remarcabil în ridicarea Aiudului la un renumit centru cultural transilvanean si european . Este adevarat ca a putut face multe, fiind un om bogat, dar a fost un om caruia i-a dorit inima si i-a putut mintea. Astfel în 1622 el înfiinteaza Biblioteca Documentara Bethlen, care cunoaste în anii urmatori o dezvoltare extraordinara, devenind o institutie stiintifica si culturala renumita în lume. Fondul ei de baza îl constituie cartile de bogata informatie în majoritatea domeniilor stiintei aparute în secolul XV - XIX. Colectiile sale au o deosebita importanta bibliofila cât si o mare valoare documentara si de informare stiintifica. Biblioteca poseda un numar de 25 de incunabule, între care 22 au fost donate în anul 1863 de catre carturarul maghiar progresist Miko Imre (1805 - 1876).

Cel mai vechi incunabul apar?ine lui Iohannes Scotus: " In quartum librum senteniarum opus " (Strassburg, 1474), legat împreuna cu opera lui Thoma de Aquino: " Summa de quolibet " (Nürnberg, 1474). Celelalte incunabule sunt în cea mai mare parte editii venetiene ale operelor lui Plutarh, Cicero, Virgiliu, Ovidiu, Seneca, Caesar, Sallustius, Persius etc.

De asemenea, biblioteca poseda o interesanta colectie de carti din secolele XVI si urmatoarele, iesite din vestitele imprimerii venetiene, franceze, olandeze si germane. Mentionam opera bogat ilustrata cu gravuri în arama, cu coperta în tablii de lemn, în piele ornamentata apartinând lui Flavius Iosephus: " Historien und Bucher von alten judischen geschichten " (Strassburg 1587). Tot aici evidentiem "Illiada" în editie de lux, realizata la 1808 în vestita tipografie Bodonii din Parma si dedicata împaratului Napoleon, redactata în trei volume, infolio, cu dedicatia în trei limbi: latina, franceza, italiana, iar textul propriu zis în limba greaca, alaturi de editia liliputana a aceleiasi opere elaborata în doua volume (Londra 1831).

În domeniul stiintelor naturii se remarca Plinius Secundus cu "Historiae naturalis " (Venetia 1513), Giorgius Agricola cu " De re metallica " (Basel 1556), iar în medicina Dioscorides " De medicinali materia " (Francfurt 1549), Conradus Lycosthenes "Prodigione ac ostentorum chronican " (Basel 1557), care cuprind descrierea si prezentarea oamenilor nascuti anormali, doctrina lor din anchititate pâna în secolul al XVI - lea, cazuri din mitologie de animale si pasari monstruoase, o istorie a calamnitatii naturale: vulcani, inundatii etc.

Câteva dintre cele mai valoroase carti din biblioteca sunt: Dimitrie Cantemir cu " Geschichte des Osmanischen Reich " (Istoria Imperiului Otoman - Hamburg 1745), " Beschreibung der Modave " (Descrierea Moldovei - Francfurt si Leipzig 1771), " Supplex Libellus Valachorum " (Claudiopoli 1791), Ioan Molnar Piuariu "Economia stupilor " (Viena 1785), Gheorghe Sincai " Elementa linquae daco - romane sive valahicae " (Buda 1825), " Istoria literaturii române de la origini si pâna în prezent " (Bucuresti 1941) si multe altele.

De asemenea, biblioteca detine o bogata colectie de periodice literare si stiintifice în limbile maghiara, româna, germana, rusa, franceza, acestora adaugându-li-se si o importanta colectie de manuscrise, diplome, ordine, acte oficiale, fotografii si proclamatii, deosebit de valoroase prin continutul lor istoric, politic, literar, cultural si social.

Datorita valorilor sale Biblioteca Documentara " Bethlen Gábor " din Aiud a devenit o importanta institutie stiintifica si culturala afiliata de mai bine de un sfert de veac Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj.

top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB  
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2015 ::
FotoLIX  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |  Bijuterii Handmade  |  stock flash components  |
Like Us on Facebook