Aiud
Aiud, pagina aiudenilor
judeţul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
menu
menu
 
fotolix.ro
 
:: FaceBook ::
esti Fan Aiud pe Facebook?
:: horoscop zilnic AiudOnline ::
Horoscop Zilnic AiudOnline
citeşte horoscopul pentru zodia ta
Horoscop oferit de ACVARIA
:: stiri aiudene ::
- Lansare de carte la Aiud;
- Comenteaza intrebarea saptamanii;
- Vot pentru Padurea Sloboda de langa Aiud;
- Piesa extraterestra de la Aiud;
- Primarul Josan, jos peste un an!;
- La Penitenciarul din Aiud cazarea, serviciile si ...;
:: imagini din aiud ::
galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline
vezi galeria foto
:: carte de oaspeti ::
scrie în cartea de oaspeti
citeste mesaje
:: cazare în aiud ::
posibilităţi de cazare în aiud
Pensiunea "Mobis AL"
(Molnar); steasteastea stele
Pensiunea "Melinda";
Hostel "Două Sălcii";
... şi în zona aiudului
Rimetea (Torockó);
:: părerea ta contează ::
motivează votul tău aici | arhivă
:: parteneri media ::
- Ziarul Unirea;
- Monitorul de Alba;
- Empresa.ro - Stiri Alba;
vezi toţi partenerii;
:: site-uri partenere ::
- Robeni rent-a-car Cluj;
- Stiri Auto;
- Atracţii turistice în Romania;
- Traduceri;
- Cazare Alba Iulia;
:: newsletter/group AiudOnline ::
:: BitDefender QuickScan ::
:: Prognoză meteo Aiud ::
vremea-meteo.com

Lacase de cult

 
biserica reformatã

pentru
mai multe
fotografii
click aici ...

Biserica Reformata Calvinista este unul din edificiile din interiorul cetatii, construit la sfârsitul secolului al XV-lea (dupa unii autori în 1480). Este amplasata spre partea sudica a cetatii fiind un monument gotic tip hala, de nuanta transilveana.

Pe axul Est - Vest, edificiul se compune din turnul clopotnita servind si ca obiectiv de straja, naosul compus dintr-o nava principala si doua laterale, împartite în cinci travee, sanctuarul, si alipita laturii nordice a acestuia din urma era sacristia. Din stilul gotic de la început s-au pastrat pâna astazi: zidurile edificiului sprijinite la exterior de contraforturi (câte sase pe laturile naosului si cinci la sanctuar), ferestrele: mari, tripartite, la nave si mai mici, bipartite, la sanctuar si sacristie, ogivale si cu decoruri de piatra specific gotice. Turnul de forma patrulatera, înalt de 64 m, cu ferestre de diferite forme (dreptunghiulare, ogivale, treflate, semicirculare si geminate) si metreze cu deschizatura cheii pentru folosirea armelor de foc prezinta tot caracteristici ale secolului al XV-lea.

În interior se mai pastreaza din stilul gotic arcul triumfal (care leaga nava centrala cu sanctuarul), înalt si încadrat cu profilatura în forma ogivala. Boltirea sanctuarului pastreaza si ea elemente specific gotice (ca bolti construite pe nervuri, încheiate în chei de bolta).

Potrivit unor lucrari scrise, mai vechi sau mai noi, a fost emisa idea construirii turnului în anul 1239, având functie de donjon. Sistarea însa în anul 1977 a lucrarilor de restaurare a complexului fortificat din Aiud, începute cu câtiva ani înainte, nu a mai permis efectuarea cercetarilor arheologice care sa duca la clasificarea unor probleme de stratigrafie si deci datarea precisa.

Diferite distrugeri suferite de biserica de-a lungul timpului au determinat executarea unor reparatii si refaceri ulterioare constructiei initiale. Cel mai grav eveniment a fost incendierea acoperisului bisericii si distrugerea boltei navelor în timpul luptelor dintre curuti si lobonti, din anii 1704 si 1707. Potrivit afirmatiilor profesorului P. Szathmáry Károly, biserica a fost restaurata în anul 1731, în locul boltii fiind executat un tavan drept. La 1800 interiorul bisericii a fost refacut. Atunci au aparut stâlpii ce separa navele si traveele, stâlpi pe care se sprijina boltirile în arce semicerculare tipice stilului baroc. Tot atunci s-au construit si balcoanele de deasupra navelor laterale si din extremitatea de vest a bisericii. Forma înalta a ferestrelor indica faptul ca aceste balcoane lipseau din constructia initiala. Dupa 1849, în traveele din partile centrale ale navelor de nord si de sud au fost deschise câte o intrare, cu antreu la exterior, având ancadramentul usii în forma de arc frânt de imitatie gotica.

Îmbinarea celor doua stiluri - gotic si baroc - ce se vede azi în acest monument de arhitectura ecleziastica din cetatea Aiudului, constituie o particularitate distincta a edificiului, ce se afla în strânsa legatura si cu istoria acestor meleaguri.

Aceasta biserica a fost construita initial pentru oficierea cultului romano - catolic, caruia i-a apartinut pâna în anul 1556, când, împreuna cu cealalta biserica din curtea cetatii (romanica), a trecut în posesiunea cultului reformat. Pâna în anul 1720 biserica a fost proprietate a cultelor reformate evanghelica lutherana si calvina din oras. Începând cu acel an reformatii calvini au devenit proprietarii exclusivi ai bisericii "gotice", biserica veche (fosta romanica) revenind cultului evanghelic lutheran. În anul 1780, dupa mutarea la Aiud a sediului episcopiei calvine, edificiul a devenit biserica episcopala.

De-a lungul timpului în aceasta biserica s-au tinut mai multe sinoade ale clerului reformat din Transilvania. Tot aici, la 16 octombrie 1569, s-a tinut si sinodul clerului românesc din Transilvania, convocat de episcopul Pavel de Turdas, sinod care a hotarât introducerea oficierii cultului religios în limba româna, în locul celei slavone.

top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB  
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2015 ::
FotoLIX  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |  Bijuterii Handmade  |  stock flash components  |
Like Us on Facebook