Aiud
Aiud, pagina aiudenilor
judeţul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
menu
menu
 
fotolix.ro
 
:: FaceBook ::
esti Fan Aiud pe Facebook?
:: horoscop zilnic AiudOnline ::
Horoscop Zilnic AiudOnline
citeşte horoscopul pentru zodia ta
Horoscop oferit de ACVARIA
:: stiri aiudene ::
- Lansare de carte la Aiud;
- Comenteaza intrebarea saptamanii;
- Vot pentru Padurea Sloboda de langa Aiud;
- Piesa extraterestra de la Aiud;
- Primarul Josan, jos peste un an!;
- La Penitenciarul din Aiud cazarea, serviciile si ...;
:: imagini din aiud ::
galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline
vezi galeria foto
:: carte de oaspeti ::
scrie în cartea de oaspeti
citeste mesaje
:: cazare în aiud ::
posibilităţi de cazare în aiud
Pensiunea "Mobis AL"
(Molnar); steasteastea stele
Pensiunea "Melinda";
Hostel "Două Sălcii";
... şi în zona aiudului
Rimetea (Torockó);
:: părerea ta contează ::
motivează votul tău aici | arhivă
:: parteneri media ::
- Ziarul Unirea;
- Monitorul de Alba;
- Empresa.ro - Stiri Alba;
vezi toţi partenerii;
:: site-uri partenere ::
- Robeni rent-a-car Cluj;
- Stiri Auto;
- Atracţii turistice în Romania;
- Traduceri;
- Cazare Alba Iulia;
:: newsletter/group AiudOnline ::
:: BitDefender QuickScan ::
:: Prognoză meteo Aiud ::
vremea-meteo.com

Lacase de cult

 
biserica romano - catolicã

pentru
mai multe
fotografii
click aici ...

Monument de arhitectura baroca, ecleziastica, este amplasat în Piata Cuza Voda care înconjoara azi cetatea medievala, vis - a - vis de zidul de est al incintei, corespunzând portiunii dintre turnurile croitorilor si macelarilor.

Edificiul a fost construit din piatra si, mai ales, caramida de catre calugari ai ordinului minorit, care, în anii 1726 si 1727, au obtinut permisiunea consiliului local de a se stabilii în oral, dupa ce în 1564 prelatii romano - catolici au fost alungati fara dreptul de a mai reveni în Aiud. Constructia a fost ridicata într-o perioada de câteva decenii (între 1728 si mijlocul secolului al XVIII-lea). Turnul, construit initial pâna la nivelul acoperisului, a fost supraînaltat la sfârsitul secolului al XIX-lea ( anul 1896 ).

Stilul baroc al edificiului reprezinta o varianta sobra, chiar severa, clasicizanta, corespunzând conceptiei ordinului minorit de ereditate franciscana.

Biserica este orientata pe axul Est -Vest, având o singura nava dreptunghiulara, alungita, împartita în trei travee prin perechi de pilastri situati pe laturile lungi, pe care se sprijina arce dublouri semicirculare; traveele au, la rândul lor, bolti semicirculare (bolta ceha). Sanctuarul, aflat în partea estica, este separat de nava prin arcul triumfal, de asemenea semicircular. De peretele nordic al sanctuarului este atasata sacristia.

Turnul actual se sprijina, spre exterior, pe peretele frontal vestic al bisericii si, spre interior, pe doi pilastri ce intra în spatiul navei, separând antreul de nava propriu-zisa; deasupra antreului sunt construite doua rânduri de tribune, aici fiind amplasata si orga executata în anul 1789.

Fatada principala a bisericii are marcat la mijloc corpul turnului printr-un rizalit. Portalul intrarii are doua firide cu încheieturi semicerculare, în care sunt asezate statuile a doi sfinti. István si László.

Se impune a fi evidentiat pentru valoarea artistica altarul principal din sanctuar, bogat decorat cu sculpturi, si o pictura reprezentând-o pe Sfânta Elisabeta - patroana bisericii - lucrare adusa de la Viena. Altarul, executat în anul 1735, este opera maestrilor Billinger Augustin si Stegner Wolfgandg, binecunoscuti în epoca lor. Vitraliile au fost executate în anul 1905 de catre un mester sticlar si pictor din Budapesta. În ultimii ani au fost efectuate lucrari de reparatii ale cladirii si de picturi interioare.

Casa parohiala, situata pe latura nordica a bisericii, a fost construita tot în stil baroc, dar a cunoscut si ea modificari ulterioare.

top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB  
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2015 ::
FotoLIX  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |  Bijuterii Handmade  |  stock flash components  |
Like Us on Facebook