Aiud
Aiud, pagina aiudenilor
judeţul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
menu
menu
 
fotolix.ro
 
:: FaceBook ::
esti Fan Aiud pe Facebook?
:: horoscop zilnic AiudOnline ::
Horoscop Zilnic AiudOnline
citeşte horoscopul pentru zodia ta
Horoscop oferit de ACVARIA
:: stiri aiudene ::
- Lansare de carte la Aiud;
- Comenteaza intrebarea saptamanii;
- Vot pentru Padurea Sloboda de langa Aiud;
- Piesa extraterestra de la Aiud;
- Primarul Josan, jos peste un an!;
- La Penitenciarul din Aiud cazarea, serviciile si ...;
:: imagini din aiud ::
galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline
vezi galeria foto
:: carte de oaspeti ::
scrie în cartea de oaspeti
citeste mesaje
:: cazare în aiud ::
posibilităţi de cazare în aiud
Pensiunea "Mobis AL"
(Molnar); steasteastea stele
Pensiunea "Melinda";
Hostel "Două Sălcii";
... şi în zona aiudului
Rimetea (Torockó);
:: părerea ta contează ::
motivează votul tău aici | arhivă
:: parteneri media ::
- Ziarul Unirea;
- Monitorul de Alba;
- Empresa.ro - Stiri Alba;
vezi toţi partenerii;
:: site-uri partenere ::
- Robeni rent-a-car Cluj;
- Stiri Auto;
- Atracţii turistice în Romania;
- Traduceri;
- Cazare Alba Iulia;
:: newsletter/group AiudOnline ::
:: BitDefender QuickScan ::
:: Prognoză meteo Aiud ::
vremea-meteo.com

Monumente şi clădiri cu rezonanţă istorică din, şi din zona Aiudului

 
cetatea aiudului

pentru
mai multe
fotografii
click aici ...

Situatã în zona centralã a orasului, la dreapta soselei nationale Bucuresti - Oradea, la aproximativ 30 km distantã de municipiul Alba Iulia si la circa 36 km de Turda, Cetatea Aiudului - un complex de arhitecturã medievalã cuprinzând mai multe edificii - este cel mai important obiectiv turistic de pe teritoriul asezãrii.

Cetatea cu ziduri si turnuri de piatrã este amplasatã pe locul unei fortificatii de pãmânt mai vechi care la rândul ei se suprapune pe o asezare daco - romanã din secolul al III - lea, era noastrã. În edificarea complexului de arhitecturã sunt cunoscute douã faze de constructie. Existenta unei prime cetãti este atestatã arheologic, prin sãpãturile din anii 1974 - 1977, în secolul al XIV - lea. Potrivit traditiei locale sãsesti aceste începuturi ar fi avut loc înainte de marea invazie tãtarã din anii 1241 - 1242. Aceastã datare însã nu este încã confirmatã.

În plan orizontal cetatea are forma unui pentagon cu laturile inegale. La unghiurile de întâlnire ale zidurilor si la mijlocul laturilor lungi ale acestora, sunt adosate turnuri cu patru, cinci si sapte laturi. Forma actualã corespunde în mare mãsurã etapei a doua de constructie, dar pe alocuri conservã si elemente ale primei faze, cât si ale unor refaceri si adãugiri mai târzii. Inscriptiile care s-au mai pãstrat pe alocuri pe turnuri si ziduri aduc unele informatii legate de acele lucrãri.

Desi de mici dimensiuni (cu perimetrul de cca 350 m), prin grosimea incintei (de 1,20 - 1,30 m) si înãltimile zidurilor (de 7 - 8 m) la care se adaugã parapetul de cãrãmidã (de 2 m), cetatea a constituit un mijloc sigur de apãrare în vremuri tulburi pentru locuitorii Aiudului. Apãrarea era sporitã si de santul cu apã ce înconjura cetatea în exterior. Turnurile erau date în grija breslelor mestesugãresti, care aveau obligatii militare, dintre mesterii breslasi alegându-se comandanti militari - asa zisi "ofiteri de breaslã".

Si azi în oras se vorbeste de turnurile mãcelarilor (1) croitorilor (2), cizmarilor (3) si olarilor (6) - de formã rectangularã, al tãbãcarilor (5) - cu sapte laturi, ca si de cele ale cojocarilor (4) si lãcãtusilor (8) - cu câte cinci laturi. Pe latura de vest se mai aflã un turn mic denumit "Kalendas" (7) care era în grija Asociatiei Sf. Spirit. Legãtura dintre turnurile apropiate era asiguratã de drumul de strajã din spatele parapetului, la care se urca prin intermediul unor scãri din lemn sustinute de profilele de piatra prinse în zidurile curtinei. În interiorul turnurilor accesul la nivelele superioare se fãcea prin scãri din lemn.  (Dacă pui cifrele ai nevoie de hartă, de planul cetăţii desenat)

În interiorul cetãtii sunt amplasate douã edificii de cult si patru edificii din secolele XVIII si XIX, acestea din urmã apartinând acum cultului reformat calvin. Cel mai important edificiu este biserica construitã în stil gotic transilvãnean la sfârsitul secolului al XV - lea.În prezent apartine cultului reformat calvin. Biserica are un turn robust, înalt de 64 metri si prevãzut cu metereze. Cealaltã bisericã dateazã de la sfârsitul secolului al XIX - lea si apartine cultului evanghelic lutheran. Biserica a fost construitã pe locul vechii capele în stil romantic din prima jumãtate a secolului al XIV - lea, cu ocazia zidirii noului edificiu pãstrându-se planul si fundatia primului edificiu din cetate.

Complexul fortificat are strânse legãturi si cu istoria orasului care s-a derulat de-a lungul mai multor secole. Cetatea a fost implicatã direct sau a fost martorã la câteva din evenimentele sociale si politice importante din istoria Transilvaniei. În general toate aceste evenimente si-au pus amprenta asupra acestui monument medieval, tocmai prin consecintele pe care le-au generat: reconstruiri sau reparatii repetate cu ocazia cãrora nu s-a mai respectat stilul initial, ci s-a lucrat în stilul noilor perioade. De aici au rezultat si particularitãtile acestui monument de arhitecturã medievalã transilvanã.

În interiorul cetãtii se mai gãsesc urmãtoarele edificii, proprietãti ale Oficiului parohial reformat calvin:
· clãdirea oficiului parohial alipitã jumãtãtii vestice a Palatului princiar, a cãrei aripã dinspre jumãtatea nordicã pãstreazã elemente de zidãrie din piatrã si resturi de ancadramente fasonate în piatrã, care permit o datare în secolul al XVII-lea; aripa dinspre sud este o constructie mai nouã (sec. Al XVIII - XIX).
· clãdirea parohialã, utilizatã ca locuintã de serviciu a preotului paroh. Contine elemente constructive din secolul al XVIII-lea si al XIX-lea, desi se presupune cã este o refacere a unei clãdiri vechi.
· fosta casã a clopotarului. Este alipitã de zidul perpendicular pe peretele vestic al cetãtii, lângã turnul olarilor. Pare o constructie din secolele XVIII - XIX, cu refaceri si mai târzii.
· fosta casã parohialã evanghelicã, cumpãratã de Oficiul parohial reformat, în prezent renovatã.

top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB  
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2015 ::
FotoLIX  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |  Bijuterii Handmade  |  stock flash components  |
Like Us on Facebook