Aiud
Aiud, pagina aiudenilor
judeţul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
menu
menu
 
fotolix.ro
 
:: FaceBook ::
esti Fan Aiud pe Facebook?
:: horoscop zilnic AiudOnline ::
Horoscop Zilnic AiudOnline
citeşte horoscopul pentru zodia ta
Horoscop oferit de ACVARIA
:: stiri aiudene ::
- Lansare de carte la Aiud;
- Comenteaza intrebarea saptamanii;
- Vot pentru Padurea Sloboda de langa Aiud;
- Piesa extraterestra de la Aiud;
- Primarul Josan, jos peste un an!;
- La Penitenciarul din Aiud – cazarea, serviciile si ...;
:: imagini din aiud ::
galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline
vezi galeria foto
:: carte de oaspeti ::
scrie în cartea de oaspeti
citeste mesaje
:: cazare în aiud ::
posibilităţi de cazare în aiud
Pensiunea "Mobis AL"
(Molnar); steasteastea stele
Pensiunea "Melinda";
Hostel "Două Sălcii";
... şi în zona aiudului
Rimetea (Torockó);
:: părerea ta contează ::
motivează votul tău aici | arhivă
:: parteneri media ::
- Ziarul Unirea;
- Monitorul de Alba;
- Empresa.ro - Stiri Alba;
vezi toţi partenerii;
:: site-uri partenere ::
- Robeni rent-a-car Cluj;
- Stiri Auto;
- Atracţii turistice în Romania;
- Traduceri;
- Cazare Alba Iulia;
:: newsletter/group AiudOnline ::
:: BitDefender QuickScan ::
:: Prognoză meteo Aiud ::
vremea-meteo.com

Muzee

 
muzeul de stiintele naturii

pentru
mai multe
fotografii
click aici ...

În clãdirea Colegiului Bethlen se aflã si Muzeul de Stiintele Naturii.Este cea mai veche institutie de acest gen din tarã. Primele documente scrise care atestã existenta pieselor muzeale si a colectiilor din Aiud, dateazã din anul 1720, iar data oficialã a înfiintãri muzeului 1796, date despre care aflãm din manuscrisul intitulat "Catalogus Raritatum et Benefactorum", document care s-a pãstrat din secolul al XVIII-lea la biblioteca documentarã Bethlen, în care sunt descrise colectiile muzeului aiudean, pe frontispiciul cãruia se putea citi urmãtoarea inscriptie "Raritatum Et Rerum Naturalium Museum".

Cel care a îmbogãtit colectiile existente si a pus bazele organizãrii stiintifice ale muzeului de la sfârsitul secolului al XVIII-lea a fost renumitul naturalist al timpului Franciscus Benkö, elev al lui J. F. Cmelin, naturalist celebru si colaborator al lui Linné.

În decurs de mai bine de douã secole si jumãtate de existentã a acestei institutii stiintifice, au depus o muncã perseverentã si competentã multi profesori si elevi care au avut o deosebitã pasiune pentru istoria naturalã. Amintim aici contributia adusã de profesorul Herepei Károly în domeniul mineralogiei si paleontologiei, profesorului Elekes Károly care a ajutat la organizarea herbarului si inventarierea pieselor de muzeu existente în acea vreme. Dupã 1848, când muzeul a suferit mari pierderi, profesorul Zeyk M. a depus o muncã sustinutã pentru reorganizarea colectiilor, îndeosebi în domeniul ornitologiei (pãsãrilor), iar profesorul Szilády Z. a donat o bunã parte a colectiei de entomologie.

Anul 1951 a constituit o cotiturã în dezvoltarea muzeului, fiind reorganizate colectiile existente la acea datã; muzeul devenind o institutie de sine stãtãtoare, o institutie stiintificã care îndeplineste trei functii distincte:
- functia de cercetare;
- functia de conservare - pãstrare a patrimoniului;
- si cea educationalã.

Patrimoniul muzeului cuprinde colectii de geologie, minerologie, paleontologie, botanicã si zoologie.

Valoarea deosebitã a patrimoniului muzeal constã în existenta unui numãr considerabil de "raritãti" care provin din cele mai îndepãrtate zone geografice de pe glob: Africa, America, Australia, Noua Zeelandã, Brazilia, Noua Guinee, Venezuela etc.

Cele peste 35.000 de exponate au fost expuse în 4 sãli, fiecare având un specific al sãu. Ordinea expunerii, oglindeste miscarea materiei de la materia anorganicã la cea organicã si produsul sãu cel mai înalt, omul. Între exponatele de valoare se aflã esantioanele de meteorit cãzut în Podisul Transilvaniei la Moci în 1882, fosila palmierului Sabal Major si fosile de mamut. În prezent Muzeul de Stiintele naturii gãzduieste 28.605 exponate din care 831 de geologie, 181 de mineralogie, 1.660 de paleontologie, 5.520 de botanicã si 18.793 de zoologie.

Mai interesantã si importantã pentru instruirea vizitatorilor este vitrina în care e reprezentat fenomenul de mimetism din lumea animalã. Vitrina cuprinde de pildã celebrul fluture Callima inachis din sudul Asiei cu aspect de frunzã. Se aflã aici si endemismul neo-zeelandez Apterix oweni (pasãrea Kiwi), unica specie apterã din neamul pãsãrilor, la care i s-au atrofiat aripile datoritã adaptãrii la viata terricolã (solul pãdurilor de unde îsi procurã hrana) iar asa zisul penaj are structura asemãnãtoare firului de pãr al mamiferelor. Nu mai putin curios este si papagalul Stringops habroptilus, de asemenea originar din Nou Zeelandã cu aspect de bufnitã; Rhamphastos togo (din Venezuela), sau cea mai micã pasãre din lume Petasophora anais (colibri).

Putem spune cã muzeul aiudean de Stiintele Naturii este dotat cu un bogat material documentar, ce-i permite sã îndeplineascã atât o misiune educativã a oamenilor, cât si o functie Stiintificã. Entomologul poate gãsi aici material de studiu pentru fauna Transilvaniei care-i poate absorbi zile si sãptãmâni întregi de activitate. Studentul în domeniul stiintelor naturii are ocazia sã vadã aici animale ale cãror nume îi este cunoscut doar din prelegeri universitare, iar înfãtisarea din albume si cãrti. Cercetãtorul în istoria biologiei poate gãsi pe lângã un bogat material faptic, în biblioteca documentarã, vecinã cu muzeul si legatã de acesta în cursul dezvoltãrii sale, cãrti rare.

top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB  
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2015 ::
FotoLIX  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |  Bijuterii Handmade  |  stock flash components  |
Like Us on Facebook